Bitcoin och blockkedjor är hett. Nyss var kryptovalutan på en låg nivå, men nu tycks den vara på väg upp. Beror det på PR-arbetet som omgärdar bitcoin?

Att bitcoin, blockchain och kryptovalutor är hett är det nog ingen som har missat. Man skulle med rätta kunna beskriva bitcoin som en av de senaste årens allra största PR-framgångar. Detta gäller inte bara bitcoin, utan även andra begrepp som är förknippade med den här valutan.

On-line Plc, ett brittiskt bolag som investerar i it-bolag, bytte namn till On-line Blockchain Plc. Detta resulterade i att aktiekursen steg med 380 procent, skriver DI Digital. Även efter att aktiekursen hade rasat, till följd av att bolaget meddelat att blockchain-lösningarna än så länge befann sig i en tidig fas, var aktien högre värderad än före namnbytet.Bitcoin i handen

Den senaste tiden har bitcoin noterats på riktigt låga nivåer, sett i perspektivet av det senaste årets toppnoteringar. Innebär detta att bitcoin är i behov av PR-insatser för att kursen ska stiga? Nej, så behöver det inte vara.

För det första kan det finnas säsongseffekter. 17 april ska de amerikanska deklarationerna vara inlämnade, och det är inte alla som vet hur de ska deklarera den här typen av tillgångar. Det kan vara en anledning till att flera har sålt av sina tillgångar.

Är bitcoin på väg upp?

En amerikansk hedgefond, Pantera Capital Management, bedömer att bitcoin som lägst kommer att handlas för ungefär 6500 dollar. Det skriver Breakit, som i sin tur citerar Wall Street Journal. Fonden bedömer att kursen kommer att stiga, och att valutan kommer att nå nya rekordnivåer på mer än 20 000 dollar, vilket är mer än toppnoteringen på 19 843 dollar som noterades i december 2017. Det är inte ofta som Pantera CM uttalar sig om bitcoinkursen, men när de gör det brukar de få rätt.

VD:n för Pantera Capital Management, Dan Morehead, rekommenderar köp av bitcoin. Denna rekommendation baserar han på kryptovalutans glidande 200-dagars medelvärde, där bitcoin nyligen föll under linjen. Det är, enligt Morehead, en stark köpsignal.

När man pratar om bitcoin är tidshorisonterna nästan alltid korta. Nyligen ökade kursen med 10 procent på en timme, och steg därmed till nästan 8000 dollar. Det är den största uppgången på en dag på två månader, skriver Veckans affärer.