Man skulle kunna säga att ”bitcoin” helt klart är årets buzzword. Det snackas om bitcoin i lunchrummet, i tidningarna, på bussen. Och anledningen är förstås den extrema ökning i värde som denna kryptovalutan står för. Vad kan vi PR-intresserade dra för lärdomar av den här framgången? Det är dags att ta en närmre titt på bitcoins framgång.

Det är förstås bra PR att vi kan läsa artikel efter artikel om hur folk blir miljonärer av sina bitcoins. Och det är bara att se dagens värde på bitcoin här för att tänka: är det för sent att hoppa på tåget själv? Och när man börjar gräva i att försöka förstå sig på hur en kryptovaluta funkar, så sitter man nog mer vilsen än vad man kände sig förut. Men tillräckligt äkta är det i alla fall för att ha skapat oväntade miljardärer runt om i världen. Från ingenting har bitcoin ökat i värde med 1500%. Och det fattar nog de flesta är rätt bra siffror.

Kan det vara så enkelt som att en hemlighet bakom bitcoins framgång kan vara den massiva publiciteten de senaste veckorna?

På en del platser förbjuder man skräckslaget bitcoins för att man är rädd att det ska konkurrera ut den inhemska valutan. Hur kan något som vissa säger ”inte ens finns” bli så värdefullt? Det finns inga självklara svar å det, men det finns perspektiv och trådar att dra i.

Köprus och raketfart

I tidningarna läser man om folk som desperat försöker få tag på sina gamla bitcoins som man köpte för en massa år sedan. Det rör sig om tusentals, ibland miljontals dollar som helt plötsligt bränner i folks fickor. ”Jag behöver inte bry mig om pensionen”, läser vi i Aftonbladet. Med denna hysteri och masseufori höjs de kritiska rösterna. Bitcoin är inget äkta, det är som att lägga sina pengar på luft – eller i alla fall på ett riktigt riskabelt lotteri, menar de. Lägg dina sparpengar i ordentliga fonder, behandla dina pengar på det traditionella sättet.

Men många anser att de kritiska analytikernas kunskaper om bitcoins är bristfällig. Att risken är hög är nog de flesta överens om, men det krävs ett nyskapande tänk för att förstå varför det går bra för kryptovalutor överlag just nu, menar experterna i svd.se.

Hemligheten bakom framgången

Bitcoin startade som elektronisk valuta 2009 och har sedan dess utvecklats på olika sätt. I grund och botten fungerar det som en vanliga valuta; du kan till exempel växla bitcoins mot kronor och den har en egen växelkurs. I praktiken skulle en butik bara kunna ta emot betalningar i bitcoins. Den stora skillnaden mot vanlig valuta är att den inte har en fysisk

En del menar till och med att det traditionella sättet att spara pengar på är på väg att dö ut, och att ekonomer som kritiserar bitcoin och andra kryptovalutor borde gå i pension. Och nog är det tidstypiskt, det här med att en kryptovaluta ökar så starkt i värde. Och det är precis det som är hemligheten bakom bitcoins. Kryptovalutor ökar överlag. Bitcoin, det är kryptovalutornas guld. Och nog är den massiva mediebevakningen ruskigt bra PR för bitcoin, ingen tvekan.