Känner du till Twitch? Om du arbetar med PR och/eller kommunikation borde du nog göra det. Plattformen växer hela tiden, och nu har den första svenska riksdagsledamoten öppnat ett konto där.

Twitch är en plattform för streaming, framför allt av dataspel och e-sport, som startades i juni 2011 av två amerikanska gamers, Justin Kan och Emmett Shear. 25 augusti 2014 köptes sajten av Amazon för 970 miljoner dollar. Om köpesumman är ett utslag av övervärdering kan naturligtvis diskuteras, men den visar ändå att det finns stora pengar inom e-sport, och att många stora aktörer tror stort på detta segment. Många spel har idag möjligheten att streama direkt till Twitch inbyggd. Snart kommer även Twitch att börja sälja spel, skriver PC Gamer, och redan idag är det tillåtet att streama även annat innehåll än spel.

RiksdagsRickardCenterpartiet

Svenska politiker är ganska pigga på nya digitala arenor. Carl Bildt var som bekant tidigt ute med att skicka e-mail, och för några år sedan öppnade Sverige en ambassad i spelet Second Life. Nu har den första riksdagsledamoten skaffat konto på Twitch. Det rör sig om Rickard Nordin (C), som har kontot RiksdagsRickard.

I ett pressmeddelande från Centerpartiet säger Nordin att han genom sitt konto dels hoppas få ny input till politiken, men också att han vill visa andra politiker att e-sporten är viktig. Han hoppas också väcka politiskt intresse bland gamers, skriver Dagens Opinion.

Det kanske är för tidigt att utropa DreamHack till det nya Almedalen, men vill man nå nya grupper med sin kommunikation måste man vara beredd att pröva nya digitala plattformar. Med tanke på hur stort e-sport är, både i Sverige och internationellt, kommer vi att se fler politiker och opinionsbildare på Twitch. För företag som arbetar med kommunikation, och som vill nå denna grupp, kan plattformen också komma att bli viktig.